Ik werd gevraagd om te vertellen over mijn passie in een soort interview. Graag, want hoe fijn is het om je levenspad te bewandelen die exact bij je past? De keuze om dit werk te durven doen is lastig geweest en heeft zeker uitdagingen gekend. Maar als je eenmaal op 'jouw' pad zit, voelt werk ineens als iets wat je mag doen, in plaats van iets wat 'moet'. 

Het verhaal van: Karina de Jong, dierentolk, kindertolk, schrijver, trainer en coach. 

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Het feit dat ik, als dierentolk en kindertolk, toegelaten wordt in de essentie van iemand zijn bestaan. Het voelt even als ‘in de stilte’ luisteren naar iemand zijn ziel. Het meest geweldige vind ik dat daarna de verzorgers van de kindjes en dieren echt geraakt worden… Geraakt in hun hart doordat hun lieve schat een stem krijgt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Mijn ultieme geluk is, als mijn geliefden lekker in hun vel zitten. Als ik zelf voel dat ik echt op mijn levenspad bezig ben. Dan ervaar je een enorme flow en energie stuwing! Geluk zit hem voor mij ook in het genieten van de natuur, vrijheid, mensen mogen ondersteunen, gezelligheid met vrienden.

Wat is mijn grootste angst?

Doordat ik ooit een keer de dood in ogen heb gekeken, heb ik ontdekt dat mijn grootste angst is om mijn gezin te moeten loslaten. Een bijzonder moment om dit zo te ervaren. Hier had ik nooit eerder bewust bij stilgestaan.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Als ik merk, na consulten, of tijdens trainingen of lezingen, dat mensen geraakt worden door mijn werk. Het is ook fantastisch om mensen te ontmoeten, om verhalen te horen, om even deelgenoot te mogen zijn. Om mensen te kunnen inspireren. 

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

De minst aantrekkelijke eigenschap is vaak ook een mooie eigenschap, alleen dan een beetje ‘over the top’. Dat is bij mij mijn passie, dit kan soms doorslaan in overenthousiast en bijna te fanatiek.

Wat is mijn grootste valkuil?

Te grote betrokkenheid bij mijn omgeving. En elke keer trap ik er weer in! Dan voel ik zo mee met mensen of neem ik hun emotie over. Vaak kom ik er te laat achter dat ik in de absorptie-modes zit. Dat blijft een uitdaging…

Wanneer zou ik liegen?

Waarschijnlijk zal ik echt wel eens leugentjes vertellen. Ik hou wel erg van open communicatie. Ik ‘lieg’ weleens, of beter gezegd, hou informatie achter als ik het idee heb dat het een ander enorm zou kwetsen en het hem of haar toch niets op zal leveren.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Toen ik met dit werk begon waren er nog niet heel veel dierentolken en kindertolken werkzaam. Nu bewonder ik al mijn integere en liefdevolle collega’s, die meehelpen om mensen bewust te laten worden van het feit dat kindjes en dieren wel degelijk unieke ‘wezens’ zijn, die heel veel mee krijgen van hun omgeving en vaak super gevoelig zijn!

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Dan kom ik uit op het financiële gedeelte, de administratie en dergelijke. Ik ben blij dat iemand dit voor mij doet.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Dat is niet echt aan een plaats of tijd gebonden. Ik ben nu bijvoorbeeld heel gelukkig in mijn werk. Ik mag de dingen doen die ik waanzinnig gaaf vind om te doen. Het is heerlijk om periodes van flow te hebben. Van die momenten dat je iets hoopt en dat het lijkt alsof het universum je direct antwoord… Heerlijk!

Wat zegt de uitspraak 'Passie Pensioneert Nooit' mij?

Waarom zou ik stoppen met iets waar ik zo gelukkig van word?  En waarvan ik het idee heb dat mijn werk er toe doet? Ik neem mijn werk ook altijd mee op vakantie. Met een laptop bij de hand kan ik overal ‘mijn’ ding doen!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Soms zou ik wel eens wat rustiger, stiller van binnen, willen zijn. Nu heb ik nog wel eens de neiging om maar te blijven gaan. Ik hou van dingen ondernemen, nieuwe dingen bedenken.. van zoveel dingen! Soms is het heerlijk om wat vaker een pauze te nemen om dan jezelf de tijd te gunnen voor bezinning en even genieten van waar je staat.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

De boeken die ik allemaal geschreven heb. Die zijn tastbaar en voor iedereen toegankelijk. Ik heb net een serie gratis e-books geschreven voor verzorgers van dieren en kindjes. Deze zijn ook in het Engels te lezen. Vorige week kreeg ik een reactie van een bekend persoon in Australië dat hij de boekjes geweldig vond. Dat is wel even kicken!!!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? 

Ik vind onze plek waar we nu wonen heerlijk! Idyllisch lijkt het me om een leuk huis midden in de natuur te hebben. In de natuur kan ik echt even helemaal tot rust komen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Uiteraard mijn gezin. Misschien is bezitting dan niet helemaal passend, maar ze zijn het allerbelangrijkste voor mij. Je gezin kun je altijd op terug vallen! En alles mee delen, zowel de fijne als moeilijkere momenten. Daar horen voor mij ook onze dieren bij en het hebben van een thuis.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn oplossingsgerichtheid denk ik dat anderen zullen zeggen. (naast sociaal en enthousiast). Als iemand met een probleem zit, moet ik mezelf echt even ‘uit’ zetten om te voorkomen dat ik met tig oplossingen kom. Ik ga dan bewust in de stille luister-modus. Tenzij ze hulp willen…dan mag die ‘aan’!

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Dat ligt heel erg aan mijn ‘mood’. Ik vind steden best leuk, maar heb moeite met ‘te veel’. Mijn grootste voorkeur gaat uit naar de natuur. Het liefst bij het water. Bijvoorbeeld een plek dicht bij ons huis is Bussloo. Een heerlijke plek om in de wintermaanden lekker met de hond te zijn!

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Ik ben erg van de knusse leuke tentjes. In onze stad hebben we een fantastische Italiaan. Heerlijk eten, klein en kneuterig! Het is ook heerlijk om na een boswandeling neer te strijken op een terras in de natuur. Een voorbeeld hiervan is het Leesten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Vorig jaar heb ik de boekenreeks van Jozef Rulof gelezen. Deze boeken raakten mij. Ze gaven mij een stukje extra inzicht over wat ik van binnen al voelde. Heel erg fijn omdat ik, naast mijn werk, ook als vrijwilliger werk in een hospice. De boeken geven een beeld over leven na de dood.  

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Roald Dahl vind ik geweldig. Zijn bijzondere verhalen met vaak nog bizardere twist.

'You Only Die Once'. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Er zijn een aantal nummers die echt op mijn favoriete lijst staan. Daar zitten nummers van Eric Clapton, Phil Collins, en Betty Midler bij. De CD reeks van Spirit of Natur vind ik ook erg fijn om naar te luisteren. Muziek heeft heel erg te maken met de stemming waarin je bent. Daar hangt dan ook mijn voorkeur vanaf.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik ben groot fan van films zoals Harry Potter en The Hobbits. Heerlijk om even weg te glijden in een magische wereld. Mijn voorkeur gaat dan altijd uit naar de oude wijze man of vrouw die ook iets ondeugends heeft. Een beetje de regels aanpast aan de wensen. Daar hou ik van.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Persoonlijk ben ik niet zo van een voetstuk of adoratie. Ik hou van mensen die een bepaalde natuurlijkheid en wijsheid uitstralen. Mensen die blij zijn met zichzelf zonder dat het in de arrogantie schiet. Onze dochter heeft zo’n natuurlijke flair en zekerheid. Heerlijk vind ik dat! Lekker ongedwongen puur zijn wie je bent.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? 

Er zijn heel veel films die me geraakt hebben op diverse vlakken. Bijvoorbeeld The green mile vond ik erg indrukwekkend.

Wat zegt de uitspraak 'De Financiële Vrijheid om te Creëren" mij?

Als je ZZP-er bent heb je altijd de druk om inkomen te genereren, zeker als je geen partner of uitkering hebt. Dan zou het kunnen dat je creativiteit belemmerd wordt door angst voor te kort aan geld. Als je financiële vrijheid hebt, verdwijnt de druk om te moeten zorgen voor een inkomen en kun je veel makkelijker in je flow blijven!

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Ik hou heel erg van schrijven, schilderen en fotograferen. Het is wie ik ben. Creatief en spiritueel. Dat speelt dus een hele grote rol in mijn leven. Met kunst kun je gevoelens ‘verwoorden’ en vast leggen om anderen te inspireren en te laten zien dat we allemaal dealen met dezelfde soort emoties.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Best wel cliché misschien, maar dan kom ik weer uit op mijn gezin. En vooral mijn man. Hij steunt mij door dik en dun. We kunnen over alles praten en hebben af en toe heerlijke brainstorm momenten. Het is zo fijn om iemand te hebben die je ondersteunt en je ‘up-lift’!

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken?

Ik heb sinds kort weer een aantal mensen waar ik mee ga samenwerken en waar ik al mee samenwerk. Echt fantastisch om krachten te bundelen! Kitty Hartkamp is nu mijn maatje voor een nieuw project waar we net mee gestart zijn. Het Paarden-WelzijnsVerslag. Echt een ultiem gevoel van samenvoeging van aansluitende professies.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit?

In het kader van samenwerking ben ik bezig met mensen om workshops te gaan vormgeven voor kinderen en volwassenen. Voor kinderen komt er iets met paarden en voor volwassenen iets met eigen honden. Zo leuk om die projecten vorm te geven!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018?

Het lijkt me helemaal geweldig om bijvoorbeeld Steve Nobel of Jason Stephenson te ontmoeten. Ik luister vaak naar hun meditaties op You Tube. Heel fijn voor mij om even te resetten. Het lijkt me wel heel gaaf om met hun iets in het buitenland te gaan doen. Bijvoorbeeld lezingen of iets dergelijks.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018?

Mijn werk, boeken, blogs en wat ik doe kun je vinden op mijn site:
www.jongspirit.nl

https://www.facebook.com/jongspirit.nl/

Samen met Kitty zullen we op paarden-events in Gelderland aanwezig zijn. Deze zullen ook op de site geplaatst worden.

Natuurlijk ben je welkom om een consult aan te vragen, een cursus te volgen of een lezing te boeken.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Dan ben ik wel erg benieuwd naar het verhaal van Steve Nobel uit London!

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
info@jongspirit.nl

Heel erg bedankt voor de mogelijkheid om mijn verhaal te vertellen.
Volg je gevoel, je hart, je passie. Omarm wat op je pad komt met een open blik. Leer van alle ervaringen. En go with the flow!

Lieve groet, Karina de Jong